Kontrol
Hos Slægtens Historie gør vi os ekstra umage for at sikre, at de informationer som vi skriver i vores rapporter, slægtsbøger og øvrige undersøgelser, altid er korrekte. Det mener vi, at dette bedst sikres ved at se efter i de originale kilder. Du kan sagtens bruge nogle af alle de mange online slægtsprogrammer, som findes, og hvor du kan få et såkaldt ”match”. Du skal bare huske at kontrollere oplysningerne i en original kilde. En original kilde kan f.eks. være en folketælling, en lægdsrulle eller en kirkebog.
Forkert anelinje
For et stykke tid siden fandt vi på en af online databaserne et slægtstræ, hvor en mand, Niels, var benævnt med efternavnet Jensen Schrøder og hele anelinjen efter ham var baseret på dette efternavn. Et opslag i den originale kilde, kirkebogen, ved et af hans børns dåb, stod der skrædder. Han har aldrig heddet Schrøder men var derimod skrædder af profession.
Hele træet var forkert, da ejer af træet havde taget fejl/læst forkert. Der var desuden flere, der havde kopieret data fra træet, og dermed ført fejlen videre i eget træ. Det har intet med slægtsforskning at gøre, blot at kopiere andres data, og slet ikke, hvis du ikke selv kontrollere i eks. kirkebogen.
Renskrivning
Jeg er klar over, at det kan være svært at læse kragetæerne i kirkebogen, men www.slaegtenshistorie.dk hjælper dig gerne, og giver en konkurrencedygtig pris på oversættelsen/renskrivningen.
Gorm den Gamle
Vi ser også mange, der har ført slægtstræet tilbage til Gorm den Gamle. Det kan lade sig gøre, men oftest er slægtstræet baseret på andres undersøgelser. En dame i Jylland bad os om at kontrollere sit slægtstræ, der gik tilbage til Gorm den Gamle.
Slægtsforskningen var særdeles fin indtil omkring år 1745. En Nordjysk storbonde skulle have giftet sig med en Fynbo og derefter rejst til Bornholm med hustruen, hvor hun nedkom med et barn. Familien rejste derefter til Fyn, og storbonden døde i Nordsjælland, tre år efter. Den sunde fornuft må gerne råde. Det lød usandsynligt med de mange flytninger, og det var desværre også helt forkert. Linjen til Gorm den Gamle knækkede desværre for damen i Jylland. Vi ser desværre mange af den slags eksempler, hvor en helt almindelig bonde bliver gift 7 eller 8 gange, og gerne i vidt forskellige egne af Danmark. Nogle gange ses bonden registreret som afdød, men det afholder ikke slægtstræets ejer fra, at gifte bonden igen. Der er også eksempler på personer, der opnår en høj alder på 145 år eller derover.
Sund fornuft
Vores opfordring er derfor, brug den sunde fornuft og originalkilderne. Skriv gerne af efter andre, men kontroller altid selv. Slægtsforskerne hos www.slaegtenshistorie.dk vil gerne hjælpe dig med en gennemgang og kontrol af dit slægtstræ.